2015. június 10., szerda

2015. 06. 03 szerda

Hajnalban, négy óra körül indultunk az iskola elöl. Körülbelül hat óra utazás után léptük át a magyar-román határt, majd még két –három óra buszozás után értünk Nagykárolyba.
Ott megnéztük a Károlyi-kastélyt, utána egy kis fagyizásra is volt idő. A fagyi meglepően olcsó és finom volt. A továbbiakban megtekintettük az Aranyszarvas fogadót, a piarista gimnáziumot, a református templomot, a régi szecessziós megyeegyházát és a Petőfi Sándor szobrot. Majd ezt követően tovább utaztunk Érdmindszentre, ahol az Ady Endre-kúriát és múzeumot néztük meg, benne azzal az ággyal, melyben a magyar irodalom egyik legnagyobb költője született. Itt kamatoztathattuk a hon- és népismereti tudásunkat a ház elrendezése kapcsán. Megkoszorúztuk az Ady Endre emlékművet, majd elszavaltuk a Föl-föl dobott kő és az Értől az Óceánig című verset. A következő állomás Magyarvalkón a református templom volt, ezt még mi is gyönyörűnek találtuk, mégpedig azért mert nem egy szokásos templom volt, hanem egy élményekkel teli, nem mindennapi dolgokkal, jellegzetes Kalotaszegi motívumokkal például a hold és nap szimbólum, kék és piros színek váltakozása, középen az oltár, felette kalászból készített harangforma. Az sem volt általános, hogy a templomot temető vette körül és az igazán furcsa volt, hogy olyan magas volt a fű, hogy majdnem belepte a sírköveket. Elmagyarázták, hogy azért ilyen, mert májusban még nedves a fű a sok esőtől, ezért júniusban kaszálják le és csak a nagy füvet tudják boglyába rakni és az állatoknak adni takarmányként. Figyelembe vettük azt is, hogy a felnőttek és a gyermekek, hajadonok más-más padban foglaltak helyet. Nekünk ez a hely tetszett a legjobban ezért gondoltuk, hogy erről írunk a mai napon a legtöbbet.        
Az első nap utolsó állomása a szállás volt, ahol nagyon finom volt a vacsora. Előételnek káposztaleves, főételnek csirkecomb rizzsel és desszertnek erdélyi szilvalekváros hájas tészta volt. Mindenkinek nagyon ízlett és jól is laktunk vele. A szállásunk a Püspök panzióban volt. Nagyon tetszett a szobánk, amelyben négy ágy kapott helyet. Ezután mindannyian a zuhanyzás után felfrissülve tértünk nyugovóra.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése